START | LINKI | GALERIA | KONTAKT
szukaj:
Menu główne
strona główna
Artykuły
Ciekawostki
Linki
Wyjazdy
Galerie zdjęć
GALERIA
Pomoce
Benedykt XVI
Jan Paweł II
Co należy znać
Encyklopedia
Konspekty
Rok liturgiczny
Śpiewnik
Święci
dekanat Piotrkowski
Inne
download
rekomenduj nas
kontakt
Artykuły > obyczaje > Boże Narodzenie w róznych krajach
 

Materiał zebrany przez moich uczniów

Australia Boże Narodzenie to wielkie, rodzinne święto w tym kraju, spędza się je przeważnie na plaży. Potrawy przygotowane na ten dzień to indyk, pudding z owocami, orzechy, kruche ciasteczka, które popija się brandy. Po posiłku zaczynają się zabawy, tańce i kąpiel w morzu.

Meksyk O północy spożywa się kolację wigilijną. Świąteczne danie to pieczony indyk i bacalao, czyli suszony dorsz z grzankami, oliwą i słodką czerwoną papryką. Kolędy to melodyka pochodzenia hiszpańskiego, zmieszana z instrumentacją i nutą indiańską. Jest też ubierana choinka i szopka.

Stany Zjednoczone Ulice bogato przystrojone, pełne rozświetlonych wystaw, zastępy Santa Clausów z dzwonkami. Wieńce z czerwonymi wstążkami, zawieszane na drzwiach wejściowych, a także w mieszkaniach, doniczki białej lub czerwonej gwiazdy betlejemskiej. W domach jada się indyka i rozliczne puddingi, a także różne smakowo strucle. Śpiewana jest świąteczna, ale nie religijna pieśń "White Christmas" (Białe Boże Narodzenie), która znana jest na całym świecie.

Japonia Nie ma choinek, a św. Mikołaja - zwanego tu Santa San - spotkać można wyłącznie w amerykańskich supermarketach i restauracjach. Dla Japończyka dniem świątecznym jest dopiero Nowy Rok. Podobnie jest w Wietnamie, Indochinach, Laosie czy w Tajlandii. Po nabożeństwie w świątyni mieszkańcy tych ziem zasiadają do uroczystego śniadania, a po nim czyta się wspólnie kartki świąteczne.

Francja Święta Bożego Narodzenia rozpoczynają się 25 grudnia. Na stole w tym dniu króluje indyk z kasztanami i rolada, która ma kształt uciętej gałęzi; są też orzechy i wino. Zwyczaj łamania się opłatkiem nie jest tu znany. Zamiast św. Mikołaja jest Dame Abonde, dobra wróżka, która przynosi prezenty w noc sylwestrową.

Skandynawia Wielką rolę w czasie świąt odgrywa tu jemioła, zapewnia pomyślność i dostatek na cały następny rok, chroni też przed pożarem. Trzeba ją zerwać w Boże Narodzenie, wszyscy składają sobie życzenia z jej gałązkami w rękach. Oprócz życzeń i gałązek jemioły, wszyscy obdarowują się wzajemnie drobnymi i dowcipnymi prezencikami.

Laponia i Finlandia Ludzie w Wigilię ubrani w swoje tradycyjne stroje narodowe. Na stołach królują miedziane świeczniki, a potrawy podaje się w pięknych naczyniach. Są piramidy kiełbasek i śledzi w różnych sosach, zasmażkach i marynatach, pasztety z ryb, ćwikła, sery naszpikowane kminkiem, kapusta, piwo słodowe i sok borówkowy. Po wieczerzy przychodzi Santa Claus w długim, futrzanym płaszczu i w masce, z dużym workiem prezentów. Śpiewa się piękne, bardzo oryginalne kolędy lapońskie.

Norwegia Święta rozpoczynają się 21 grudnia i od tego dnia obowiązuje tzw. Pokój Boży. Tradycja norweska zakazuje wykonywania ciężkich prac w tym okresie. Obowiązkowym daniem wigilijnym jest tu talerz owsianki z niespodzianką. Tą niespodzianką jest migdał, którego znalazca otrzymuje specjalny prezent. Norwegowie do Wigilii zasiadają o godzinie 17, a sygnał do rozpoczęcia wieczerzy dają dzwony kościelne. Na norweskiej wsi do dziś przygotowuje się także na Wigilię stół dla duchów, które podobno odwiedzają ludzi w tym dniu.

Niemcy Przygotowania do świąt trwają już od początku grudnia. Domy i mieszkania zdobi się świerczyną, jabłkami i świecami. Z Niemiec zwyczaj ubierania choinki powędrował do wielu krajów m.in. do Polski na przełomie XIX i XX wieku. Sami Niemcy, oprócz choinek, ubierają też wieńce ze świerczyny w czerwone wstążki, jabłka i świece i zawieszają je nad świątecznym stołem. W niemieckich domach nie może braknąć tradycyjnej strucli, którą piecze się z serem, migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami. Strucla jest tu symbolem Dzieciątka Jezus, zawiniętego w pieluszki. Oczywiście w niemieckich domach na świątecznym stole nie może zabraknąć orzechów. Nie zna się tu tradycyjnych kolęd, jedynym wyjątkiem jest Cicha noc.

Włochy Dzieci odwiedza La Bafame - żeński odpowiednik św. Mikołaja. Przychodzi ona 6 stycznia, czyli na zakończenie świąt, w Trzech Króli. na włoskim świątecznym stole muszą się znaleźć korony życia Zwyczaj ten sięga aż czasów rzymskich. Korony wypieka się z ciasta drożdżowego na mleku KORONY z farszem, czyli "korony życia" nie może zabraknąć. Po upieczeniu ciasto nadziewa się farszem z warzyw lub owoców. Całość ma smak wytrawny lub ostry i musi być ładnie, świątecznie ozdobiona.

Węgry Święta obchodzi się uroczyście, z Wigilią włącznie. Nie ma jednak tradycji dzielenia się opłatkiem, a Wigilia jest skromna. Podaje się zupę rybną lub winną, łamańce z makiem i różne potrawy z ryb. Na stole musi być także soczewica, symbol dobrobytu. Są też gołąbki, domowa kiełbasa i dobre węgierskie wino.

Grecja W wigilijny wieczór bary, restauracje i kluby, ozdobione sosną i kolorowymi lampkami zapełniają się gośćmi. Większość Greków spędza święta poza domem. Jest to dla nich czas rozrywki i dobrego jedzenia. Najważniejszy na stole jest indyk z ostrym nadzieniem ryżowo-mięsnym. Podaje się także potrawy z makiem i wino.

Anglia Wigilii nie obchodzi się. Pierwszego dnia świąt Bożego Narodzenia Anglicy muszą wysłuchać, o godzinie 15.00, bożonarodzeniowego orędzia królowej Elżbiety II. Na świąteczny stół podaje się półmisek z pieczonym indykiem, przeróżne rodzaje puddingu, deser owocowy z rodzynkami, keksy, orzechy i kruche ciasteczka. Stół ozdabiany jest zielonymi gałązki i srebrnymi szyszki. Nie śpiewa się kolęd, tylko świąteczne. Dzieci zostawiają buciki i duże, specjalne skarpety przy kominkach, aby mógł do nich św. Mikołaj (zwany tu Father Christmas) włożyć prezenty. A przychodzi on w nocy z 24 na 25 grudnia. Angielski zwyczaj każe, aby zostawić mu na kominku szklaneczkę cherry i specjalne ciasteczko z korzennym nadzieniem. Wszędzie tam, gdzie mieszka choć jeden Polak, święta Bożego Narodzenia obchodzi się tak lub prawie tak samo jak w Polsce. Z grzybową, barszczem, kapustą i karpiem.


© 2007-2017 Małgorzata Kowalczyk. Wszelkie prawa zastrzeżone.
0.01 | powered by jPORTAL 2 & UserPatch